България ще получи 59% обезщетение за предоставената помощ на Украйна в

...
България ще получи 59% обезщетение за предоставената помощ на Украйна в
Коментари Харесай

МО: България ще получи 59% обезщетение за дадената помощ на Украйна миналата година

България ще получи 59% обезщетение за предоставената помощ на Украйна в периода юли - ноември 2022 г. Това показват за Българска телеграфна агенция от Министерството на защитата (МО), след като Българска телеграфна агенция изпрати по закона за достъп до социална информация въпрос до МО за това на каква стойност е финансовото обезщетение, което България ще получи посредством финансовия инструмент на Европейския съюз (ЕС) European Реасе Facility (EPF), за предоставената на Украйна техника, въоръжение и филантропична помощ.

За интервала юли - ноември 2022 година МО на България е предоставило помощ от медицински комплекти и комплекти зимни дрехи и обувки в размер на 1 099 464,22 лева и надлежно, по процедурата на Европейски Съюз, е кандидатствало за възобновяване, показват от ведомството в своя отговор.

„ Комитетът на Европейския инструмент за мир (EPF) е постигнал единодушие и е одобрил ограничения за помощ за украинските въоръжени сили (UAF). Взето е решение възобновяване на осъществените разноски, свързани с доставките в поддръжка на Украйна, по отношение на страните снабдители да се прави на траншове. Проведени са съвещания, вследствие на които комитетът на EPF е взел решение за 59% възобновяване на сумите, посочени в Delivery Certifcate, в рамките на Транш 3 за несмъртоносното съоръжение, доставено в края на 2022 година по ограниченията за помощ в поддръжка на Украйна “, гласи още отговорът на МО.

По време на извършените съвещания е взето решение стойностите на осъществените разноски да се възвръщат в интервала 2024 - 2025 година по 20%, 2026 година и 2027 година надлежно по 30%.

От Министерството на защитата означават, че комитетът на EPF не е взел решение за процентното възобновяване на сумите на страната ни за оказаната военна и военно-техническа поддръжка на Украйна, осъществена при започване на 2023 година

Още през януари служебният министър на защитата Димитър Стоянов съобщи, че средствата за предоставената техника и филантропична помощ на Украйна подлежат на възобновяване от европейския фонд European Peace Facility (EPF). Общата стойност на предоставената филантропична помощ от българското Министерство на защитата на Украйна е 7 097 730,15 лева, съобщиха от ведомството за Българска телеграфна агенция през декември. За тези малко повече от седем млн. лева българското Министерство на защитата е предоставило на Украйна две хиляди каски, две хиляди бронежилетки, 350 броя медицински комплекти, пет хиляди комплекта зимни облекла - полушуба с подплата, чеп с подплата, риза с дълъг ръкав и шапка, и пет хиляди броя обувки - цели, полеви.

Финансовият инструмент на Европейски Съюз, употребен за финансиране на оръжия за Украйна (European Peace Facility - EPF), ще възлиза на поне 3,5 милиарда евро през идните години, каза през март полският министър председател Матеуш Моравецки.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР